В навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна специално

...
В навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна специално
Коментари Харесай

Съветникът на Зеленски: Румен Радев предлага да сме на колене пред Русия

В навечерието на първата годишнина от началото на  войната  в Украйна особено пред bTV приказва първият консултант на Володимир Зеленски Михайло Подоляк. Той е в най-близкото обграждане на украинския президент и всяка негова дума се приема като публична позиция на Киев. 

„ Още от първия ден на войната вярвахме, че страната ни ще я има. Знаехме, че имаме шансове да спечелим тази война и че те ще набъбнат. И че просто би трябвало оптимално бързо и твърдо  да предприемем дейности. Самият президент и неговият екип останахме в Киев, с цел да поемем ръководството на процесите, пред които войната ни изправи. Разбира се, разбирахме и всички опасности, които носеше тя. Разбирахме и цената, която трябваше да  платим и за жалост, се оказвахме прави, че цената е доста висока ”, съобщи той.

Подоляк бе безапелационен, че Европа безусловно е  консолидира поддръжката за Украйна.

„ Европа схваща природата на тази война, Европа е подготвена да застане до Украйна, колкото е належащо. Това е първата част и тя беше показана. Оттук произтича и втората част. Руската агитация е този хибриден съставен елемент, който ще нарасне безспорно с връщането на Герасимовите окупационни елементи. Русия непрестанно се пробва да потвърди, че Европа е изморена от войната и последователно ще се откаже от поддръжката си за Украйна, ще престане да оказва помощ с оръжия. Именно този детайл на съветската агитация е погубен. Третия формиран детайл - президентът изясни за какво на този стадий са ни нужни тези оръжия, за които приказваме ”.

Запитан по какъв начин ще разяснява позицията българският президент счита, че няма потребност да се помага на Украйна с оръжие, той разяснява:

„ Украйна се отнася топло към България, към обществото, което схваща какъв вид война Русия води против нас. Според мен в Европа няма страна, може би, Унгария е изключение, само че няма такава, която да не е схванала природата на тази война, повода за тази война. Както и президентът на България трябваше да излезе и да каже. Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да одобри решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се желае този човек да говореше по този метод и по този начин да поставяше акцентите, с цел да може на всички да бъде ясно какво предлага той. Той не предлага мир, не предлага войната да се приключи, той не предлага главното – Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да разрешаваме нашите деца да бъдат убивани. 

Това е невероятно. Искам да е ясна формалната позиция на Зеленски. Той доста ясно споделя следното: " Ние няма да капитулираме. Ние няма да загубим. Няма да застанем на колене. Няма да си дадем територията. Ние няма да си затворим очите пред всеобщите убийства. Ние няма да създадем нищо от това. Ще водиме война, с цел да освободим територията си ”. Всеки един президент, на всяка една страна би споделил това. Защото, в случай че това се беше случило на България, вероятно и българите щяха да пазят своите фамилии и деца. Нашата позиция е къса, а точно напускането на съветските войски от територията на Украйна. Това е единственият метод да се приключи тази война. Други способи няма. Няма потребност от илюзии за това къде и какво можем да договорим. Защото Русия пристигна в Украйна не с цел да вземе територията, а с цел да унищожи оптимално украинските жители, както и украинската държавност ”, сподели още съветникът на Зеленски.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР